Aktuális promóciók:
Megnézem

A legtöbb 80-as évek vége óta gyártott gépjármű speciális kerékjárati térköz előírásokkal rendelkezik.
Ez vonatkozik a személygépkocsikra, pick-upokra és városi terepjárókra. Ne tévessze meg a gépjárművén lévő gumiabroncs elhelyezkedésének látszata. A kerékjárati térköz legtöbbször kívülről nem látható, mivel csak a kerék mögött a fékek, a felfüggesztés elemei mellett állapítható meg.

A gépjármű gyártók csak néhány esetben nevezik meg a használandó hójáró eszköz típusát. Ezek az adatok az eredeti felni és gumiméreteken alapulnak, melyeket járművének kézikönyve is tartalmaz. Eltérő gumiméret használata befolyásolhatja a hólánc rendeltetésszerű működését.

 

Nézze meg autója kézikönyvét:

A legtöbb gépjármű gyártó feltünteti a gépjárműre vonatkozó térközökkel kapcsolatos tudnivalókat. Ezek az információk a jármű kézikönyvében találhatóak a hóláncok, hójáró eszközök, abroncsok vagy hasonló témakörök alatt.
Fontos, hogy olyan hójáró terméket válasszon, ami kompatibilis azzal a legkisebb kategóriával, melybe az ön gépjárműve is tartozik (személyautó, kisteherautó, teherautó, stb.). Amennyiben nem találja az Ön járművének térközeire vonatkozó előírásokat, kérjük keresse fel a gyártót!

 

A hójáró eszközöknek nem csak a kerekekre kell illeszkedniük, hanem a kerekek körüli térközökben is el kell férniük.

Néhány használati útmutatóban az áll, hogy bizonyos gumiméretek mellett nem áll rendelkezésre elég hely hóláncok felhelyezéséhez. Gyakran az autógyártók azért tüntetik fel ezeket az adatokat, mert az adott járműnél kisebb a kerékjárati térköz, mint amennyi az S-osztályú járművek esetében szükséges. Az viszont tény, hogy e járművek többségénél használhatóak az SCC hóláncai.
A kerék és a hozzá legközelebb eső alkatrész távolságának kimérése becsapós lehet.

Hogy meggyőződhessen arról, hogy megfelelő a térköz valamely hójáró használatához, azt előzetesen fel kell próbálni a járműre és kipróbálni egy rövid távon.
Lassan induljon, és ha azt hallja, hogy az elemek egymáshoz érnek (kattogó hang), álljon meg, és azonnal távolítsa el a láncot! A használt hójáró eszköztől függetlenül ne lépje túl az 50 km/h sebességet!